2015. október 2., péntek

A csodálatos máriatövis

A máriatövis egy olyan gyógynövény, amit már több ezer éve használnak, hogy támogassák a máj, a vese és az epehólyag egészségét. A máriatövis a silymarin nevű flavonoidot tartalmazza nagy koncentrációban, amiről úgy gondolják, hogy a máriatövis legtöbb jótékony hatásáért felelős, beleértve a májvédő és antioxidáns tulajdonságokat, valamint az antivirális és gyulladásgátló előnyeit.


A máriatövis vegyülete, a silymarin képes leszámolni a toxinokkal. A paracetamolnak és a széntetrakloridnak való kitettség káros hatásait meg lehet vele előzni, de a máriatövis véd a sugárzás és a vastúlterhelés káros hatásaival szemben is. Ezenfelül ez a gyógynövény a következő anyagokat is képes semlegesíteni: fenilhidrazin, alkohol, a gyilkos galóca méreganyaga, a kemoterápiához használ vegyületek, a pszichotróp gyógyszerek. A máriatövis ezenfelül elnyomja a cellurális gyulladást is.


A legújabb kutatások már igazolták a máriatövis gyulladáscsökkentő hatását is. Az orvosok kimutatták, hogy a máriatövist a gyulladások kezelésére a legjobb a kurkuminnal (a kurkuma hatóanyaga) vagy az epigallocatechin galláttal (a zöld tea egy fontos összetevője) kombinálva használni. A tanulmány kimutatta, hogy a silymarinra adott első fázisú cellurális válasz a sejtekben egy gyors növekedését eredményezi a géntermelésnek. A silymarin ezenfelül képes csökkenteni a cellurális stresszt, kifejezetten az endoplazmatikus retikulum stresszt. Súlyos esetekben ez a fajta stressz sejthalált indukálhat, ami rákot is okozhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése