2014. október 1., szerda

A máriatövis és a kemoterápia

A máj károsodása az egyik legkomolyabb hátránya a kemoterápiának. Néha ez a sérülés elég súlyos ahhoz, hogy a kemoterápia adagot csökkenteni kell vagy teljesen le kell állítani. Éppen ezért bármi, ami képes megakadályozni vagy leglaább csökkenti e máj-károsító hatásokat, az nagyon nagy segítség lehet a rákos betegeknek. Úgy tűnik, hogy a máriatövis éppen ilyen.


Mit mondanak a tudósok?

Egy tanulmány már megvizsgálta a máriatövis és a kemoterápia kölcsönhatását 50 akut limfoblasztos leukémiában szenvedő gyermek esetében, akiket véletlenszerűen osztottak két csoportba: az egyik csoportban a gyerekek placebot szedtek, a másikban azonos mennyiségű máriatövist. A vizsgálat kettős-vak volt, vagyis sem az orvosok, sem a gyerekek nem tudták, hogy ki mit szed.

Az 56. napon megvizsgálták a gyerekeket és azt találták, hogy a máriatövist szedő gyermekeknél a vérben jóval kevesebbek voltak azok a markerek, amelyek a májkárosodás mértékét jeleznék. Ennek köszönhetően ennél a csoportnál nem kellett csökkenteni a kemoterápia adagját, mivel a máriatövis megvédte a májsejteket a károsodástól. A vizsgálat persze egyelőre nem volt elég nagy ahhoz, hogy megtudjuk, hogy más ráktípusok esetében is így működhet a máriatövis.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a máriatövissel jelentősen csökkenthető a máj toxicitása a kemoterápia ideje alatt. A kutatók megnézték a többi sejt állapotát is, amely során világossá vált, hogy a máriatövis javítja a kemoterápia eredményességét is, mivel elősegíti a rákos sejtek pusztítását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése