2014. október 31., péntek

A máriatövis kivonatok biztonságossága 1.

A máriatövis egyes részeit már évszázadok óta használják, mint egy gyógynövényt, amely természetes módon képes javítani a különféle betegségeket. Leggyakrabban a máriatövist azért szedik, hogy megóvját a májat a különféle méreganyagoktól. Az alkoholistáknál és a hepatitis betegeknél is használják a máriatövis kivonatokat, mert ezzel meg lehet védeni a májat a végső károsodástól. Azonban nagyon fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal, mielőtt rendszeresen el kezdjük szedni a máriatövis kivonatokat.


Gyógyszer kölcsönhatások

Egy komoly biztonsági probléma a máriatövis kivonatokkal kapcsolatban, hogy esetenként előfordulhat, hogy kölcsönhtásba lép a különféle gyógyszerekkel. Éppen ezért ne szedjük a máriatövist anélkül, hogy beszéljünk az orvosunkkal, főleg akkor, ha az adott tabletta antihisztamin, kolesterinszabályzó, szorongás elleni gyógyszer, véghígító vagy a rák kezelésére felírt gyógyszer. A kölcsönhatás annak “köszönhető”, hogy a máriatövis és ezen gyógyszerek hatóanyagait ugyanazok a májenzimek bontják le. Az antipszichotikus gyógyszereket, az altatószereket szintén nem szabad a máriatövissel együtt szedni.


Szempontok

Győződjön meg róla, hogy a máriatövis kivonat nem alkoholos, ugyanis az alkohol károsíthatja a májat. Ha a májfunkció erősítésére szeretnénk használni a máriatövist, akkor a legjobb, ha nem alkohollal együtt használjuk ezt.


Sürgősségi tünetek

Ha bármilyen súlyos allergiás reakció lépne fel a máriatövis fogyasztása után, akkor ne használjuk tovább és azonnal lépjünk kapcsolatba az orvosunkkal. Ezen tünetek lehetnek a csalánkiütés, a duzzanat, a légzési nehézség és a szédülés. A mellékhatások ilyen esetben valószínűleg néhány órával a máriatövis kivonat elfogyasztása után jelentkeznek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése