2014. október 21., kedd

A máriatövis tea 1.

A gyógynövényekből készített teák nagymúltú hagyományra tekintenek vissza, már nagyon régóta használják fel ezeket gyógyászati célokra. A máriatövisből is gyakran készítenek teát, hogy ezzel védjék a májat, illetve, hogy más egészségügyi állapotok kezelésére is felhasználják. A máriatövisből készített teát általánosan biztonságosnak tekintik, de nagyon fontos, hogy mielőtt el kezdenénk rendszeresen használni, keressük fel orvosunkat.


A máriatövis növény

A máriatövis vagy Silybum marianum eredetileg a Földközi-tenger térségében élt, de most már az egész világon termesztik a mediterrán éghajlaton. A máriatövis neve onnan ered (angolul tejbogáncs), hogy a növény leveleiben tejszerű folyadék található. A máriatövis hatóanyagát silymarinnak nevezik, ami valójában három flavonoid kombinációját jelenti (silibinin, silidianin, silicristin), melyek egyébként erős antioxidánsok is. A silymarinról úgy gondolják, hogy ez az anyg felelős lehet a májsejtek védelmében és javításában, valamint képes arra is, hogy csökkentse a májban a gyulladásokat.


A máriatövis a gyógyászatban

A máriatövis teát hagyományosan a májbetegségek kezelésére használják, például a cirózis és a krónikus hepatitis gyógyítására, illetve az epehólyag rendellenességek kezelésére is igen hatékony lehet, állítja a National Center for Complementary and Alternative Medicine. Egyéb betegségek is vannak, amelyeket hagyományosan képes kezelni a máriatövis tea, ezek közé tartozik a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség, a gombamérgezés, cirrhosis és bizonyos típusú rákos megbetegedések. A máriatövist ezenfelül felhasználják a vese védelmére, a gyulladásos bélrendellenességek gyógyítására, illetve a pikkelysömör és a legyengült immunrendszer kezelésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése