2015. április 28., kedd

Hogyan ellenőrizzük a máj egészségét?

A MayoClinic szerint az orvosok képesek felmérni a májunk egészségügyi állapotát egy egyszerű májfunkciós panel segítségével. E panel során egy sor vérvizsgálatot végeznek, amely megméri a vérben az enzimek és a fehérjék szintjét. Ezek a vérvizsgálatok képesek követni mind a májkárosodást, mind a máj egészségét. Az American Academy of Family Physicians kimondja, hogy a májfunkciós panel három enzim szintjét is értékeli, amelyek egy májbetegség vagy -sérülés során növekednek meg a vérben. A teszt ezenfelül méri a fehérje albumin szintjét és a vér salakanyagszintjét, a bilirubintszintet. Az összesített eredmények lehetővé teszik az orvos számára, hogy értékelje a páciens májának általános állapotát.


A betegeket bizonyos esetekben kérik arra is, hogy kerüljék el bizonyos gyógyszerek fogyasztását.


A levett vért laboratóriumi elemzésre küldik el. Attól függően, hogy a vérvizsgálat melyik egészségügyi intézményben történik, a beteg az orvosától vagy a laboratóriumban fogja megtudni az eredményeit. Jellemzően ezt egy újabb orvosi találkozó követi, amely során a vérminta elemzésre kerül az orvos által. A legtöbb esetben az orvos áttekinti a májfunkciós panel hozta eredményeket, az orvos segít annak értelmezésében és ha az eredmények májkárosodásra utalnak, akkor az orvos a megfelelő kezelési módokat is ismerteti.


Máriatövissel a májkárosodás ellen

A fitoterápia eszközei közül a máriatövis készítményeivel lassítható vagy mérsékelhetô a májkárosodás. A máriatövis-alapú szerek a bizonyítékokon alapuló orvoslás elismert eszközei, amelyeket májkárosodás adjuváns kezelésének fontos szerei között tartanak számon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése