2015. július 3., péntek

Hogyan állítsuk helyre a zsírmájat?

A zsírmáj az egyik formája a májbetegségeknek, amely lehet súlyos vagy enyhe is, a kiváltó októl, illetve az ellátástól függően. A MayoClinic.com leírja, hogy az alkoholos zsírmáj egy igen gyakori állapot, aminek leggyakrabban nincsenek is tünetei és jelei a kezdeti stádiumban. Később azonban előfordulhat a máj begyulladása, illetve hegesedése, amikor egy súlyosabb állapot alakul ki, az úgynevezetett nem alkoholos zsírmáj, ami előrehaladva májelégtelenséget is okozhat. Az alkohol okozta zsírmájhoz hasonló az az állapot is, amikor a májsejtekben más tényező határása felhalmozódik zsír, a máj ennek következtében megnagyobbodik és fájdalmat okoz. Az alkoholos zsírmáj cirózissá és májelégtelenséggé is alakulhat. Az ellátás nagymértékben függ a beteg állapotától, illetve a betegség stádiumától is.


Először is kezdjünk el egy egészségesebb étrendet köv etni, amiben alacsony mennyiségben szerepelnek csak a telített zsírok. A magas zsírtartalom ugyanis negatív irányba mozdítja elő a zsírmájat. A MayoClinic azt javasolja, hogy elsősorban zöldségeket és gyümöcsöket fogyasszunk, mert ezek természetes módon juttatnak értékes antioxidánsokat a szervezetünkbe, amelyek segítenek a szervezetnek, hogy hatékonyabban javítsa a máj károsodásait, illetve, hogy megakadályozzák, hogy a különféle méreganyagok megtámadják a szerveket. Együnk kevesebb zsíros vörös húst, térjünk át a sovány fehérjékre, mint például a csirke vagy a pulyka. Süssük vagy grillezzük az ételeinket olaj nélkül, hogy fenntartsuk azok alacsony zsírtartalmát. A teljes kiőrlésű gabonákat válasszuk a finomítottak helyett, illetve kerüljük a feldolgozott kenyereket, tésztákat és rizst is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése