2015. július 3., péntek

Mely zöldségek jók a máj számára?

A máj a legnagyobb szilárd szerv a szervezetben. A máj az élelmiszereket tápanyagokká alakítja, hogy azokat más szervek is fel tudják használni, ezenfelül epét termel, ami a salakanyagokat a belekhez küldi. A máj ezenfelül segít megemészteni a zsírt és a szénhidrátokat, amelyeket glikogén fomrájában tárolni is tud. Azonban a máj működése romolhat, ha egészségtelen élelmiszereknek vagy környezeti szennyezőanyagoknak van kitéve és nem tud a megfelelő hatékonysággal dolgozni. Azonban van számos olyan zöldség, amivel serkenthetjük a máj működését.


Edd meg a leveles zöldségeket

A leveles zöldségek is védik a májat. Ezek képesek semlegesíteni a fémeket, a vegyszereket és a növényvédő szereket is. A legjobb zöld leveles zöldségek a rukkola, a spenót, a mustár zöldje, a cikória, mely még akkor is növeli az epe áramlását, ha már az összes méreganyag távozott a szervezetből. Együk ezeket a növényeket nyersen vagy párolva, illetve leturmixolva vagy készítsünk belőlük smoothie-t egy egészséges reggeli vagy uzsonna részeként.


Még több brokkolit

A keresztes virágú zöldségek, mint például a brokkoli, a karfiol és a kelbimbó erősíti a glüközinolát működését a szervezetben. A glükozinolát egy szerves vegyület, amely növeli a máj enzimjeinek gyártását, így támogatja az emésztés egészségét és segít megszabadulni a szervezetnek a toxinoktól. Hasonlóképpen a káposzta és a kimchi is két olyan enzimet aktivál, amelyek hatékonyan méregtelenítik a májat.


Persze nem szabad elfeledkezni arról, hogy a máriatövis is igen hatékony a máriatövis méregtelenítésében, így a legtöbbet akkor tehetjük, ha ezeket a zöldségeket a máriatövissel együtt szedjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése