2015. augusztus 4., kedd

A máriatövis harcol a bőrrákkal szemben

A legutóbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a máriatövis kivonat, a szilibinin képes elpusztítani az UVA és UVB sugárzás következtében mutálódó sejteket, így biztosítja a védelmet az UV sugárzás által indukált bőrrákkal és a korai öregedéssel szemben.

“Ha van egy olyan sejt, amit UV-sugárzás ért, viszont a szervezet nem képes regenerálni vagy megölni azt, akkor az rákos sejtté alakul. Azonban a szilibinin képes ezt a folyamatot megakadályozni, illetve visszafordítani” - állítja Rajesh Agarwal, a kutatás és a tanulmány vezetője, a CU Cancer Center és a Cancer Prevention and Control professzora.


Halálos a rákos sejteknek

Az első ezzel kapcsolatos tanulmány a Photochemistry and Photobiology folyóiratban jelent meg, ahol a tanulmány szerzői kijelentették, hogy az emberi bőrsejtek igen nagy UVA sugárzásnak vannak kitéve, hiszen ezek a sugarak 95%-a eléri a Földet. Agarwal és munkatársai az UVA sugarakkal sújtott sejteket szilibininnel kezelték. A szilibinin képes volt felgyorsítani azt a folyamatot, amely során a szervezet a károsodott sejteket elpusztítja.

“Ha emberi bőrsejteket veszünk, keratinocitákat, és szilibininnel kezeljük őket, akkor nem történik semmi. A szilibinin tehát önmagában nem mérgező. Viszont, ha UVA sugárzással kezelt sejtekhez adjuk hozzá a máriatövis kivonatot, akkor az elpusztítja a sejteket” - mondja Agarwal, aki hozzáteszi, hogy ezzel a mutáns sejtek, amelyek bőrrákot vagy öregedést okoznának, ki vannak iktatva.

A tanulmány pontosan kimutatta, hogy a szilibininnel előkezelt sejteknél megnőtt a reaktív oxigén (ROS) felszabadulása, ami magasabb sejthalált eredményezett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése