2015. november 5., csütörtök

A máriatövis és a májenzimek

Ha túl sok májenzim van a vérünkben, az leginkább arra utalhat, hogy a májunk be van gyulladva. A májkárosodást sokféle tényező okozhatja, köztük például a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos gyógyszerek hosszú távú használata, a vírusos hepatitis, illetve az autoimmun rendellenességek. A máriatövist azonban évezredek óta használják, hogy megvédjék a májat ezektől a káros hatásoktól. Ennek ellenére persze fontos, hogy megbeszéljük orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk szedni a máriatövises kiegészítőket.


A hatékonyság

A Philotheraphy Research 2010-es számában közzétett tanulmány kimondja, hogy a silymarinnak potenciális antioxidáns aktivitása létezik. A szerzők szerint a silymarin megakadályozza, hogy a toxinok elérjék a máj sejtreceptorait. Ez a tevékenység az elsődleges hatásmechanizmus, amellyel a máriatövis vegyületek képesek megakadályozni a sejtkárosodást, illetve a májenzimek ezt követő szivárgását a véráramba. A kutatók a Food and Chemical Toxicology 2010-es számára arról számoltak be, hogy a máriatövis alkoholos kivonata hatékonyabban csökkentette a májenzimek szintjét, mint a hagyományos májgyógyszer, a hepaticum.


Máriatövis ellenjavallatok

Ha terhesek vagyunk vagy szoptatunk, akkor ne szedjük a máriatövist. Ezenfelül kerüljük ezt a gyógynövényt, ha korábban már szenvedtünk egyfajta hormon alapú rákban, mint például mell- vagy prosztatarákban. A máriatövis kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, köztük az epilepsziára felírt készítményekkek, a vérhígítókkal, illetve a koleszterinszintcsökkentőkkel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése