2015. november 5., csütörtök

A máriatövis és a szoptatás

A máriatövis egy magas, lila virágos, a bogáncsra emlékeztető tüskés növény. Eredetileg a Földközi-tenger térségében találkozhattunk vele, ott a máriatövist már régóta használták mint gyógynövény. A máriatövis használata több ezer éves múltra tekint vissza, már az ókorban is alkalmazták a máj és az epehólyag betegségeinek kezelésére. Sok esetben a szoptató nőknek is ajánlják a fogyasztását, hogy ezzel fokozzák a tejelválasztást.


Hogyan használjuk a máriatövist a tejelválasztás fokozására?

-Teaként: A máriatövisből nagyon könnyen készíthetünk teát, mindössze a gyógynövény magjait kell leforrázni. Az így kapott főzetből érdemes két-három csészével elfogyasztani egy nap. Az aprított, őrölt vagy kettévágott magokból egy teáskanálnyi mennyiség szüksége, amit 240 ml forró vízzel érdemes leönteni és hagyni kell ázni 10-20 percen át.


-Kapszulaként: Ha a máriatövist kapszula formájában szeretnénk elfogyasztani, akkor nagyon fontos, hogy mindig pontosan kövessük a gyógynövény címkén szereplő adagolási metódusait. Beszéljünk egy laktációs szaktanácsadóval vagy a kezelőorvosunkkal, ha nem vagyunk biztosak az adagolási módban.


-Élelmiszerként: Ha a tüskéket eltávolítjuk, akkor a máriatövis minden része ehetővé válik. A magokat lehet pörkölni és felhasználni nyersen vagy a teákban, míg a leveleket is ehetjük nyersen vagy főzve, illetve a rügyek is élvezhetőek az articsókához hasonló feldolgozási formában. A kereskedelmi forgalomban a máriatövis több teakeverékben és szoptatást elősegítő kiegészítőben jelen van. Ezt a gyógynövényt fel lehet használni más gyógynövényekkel együtt, mint például a görögszénával, az édesköménnyel és a verbinával is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése