2014. január 3., péntek

A máriatövis és a gyömbér

A máriatövis és a gyömbér is olyan gyógynövények, amiket gyakran használnak kulináris célokra is. A gyömbérnek áltláaban a gyökerét fogyasztjuk, a máriatövisnek pedig a levelei és a magvai tartalmazzák nagy koncentrációban a hatóanyagokat. Nagyjából hasonló célokra lehet őket felhasználni, azonban néhány dologban mégis eltérnek.


Felhasználásuk

A máriatövist gyakran használják a bakteriális, vírusos fertőzések kezelésére, valamint az emésztőszervi problémák gyógyítására. A máriatövis ezenfelül hasznos a hepatitis, az ételmérgezés, a rák és a májbetegségek, valamint a magas koleszterinszint, a 2-es típusú cukorbetegség és az epehólyag problémák kezelésében. A gyömbért ezzel szemben inkább a reggeli émelygések, a mogrén, a tengeri betegség, a hányinger enyhítésére használják, de jól kezeli a reumás betegségeket, a mozgászervi problémákat is.


Kutatási eredmények

Egy kutatás során egyszerre vizsgálták meg a két növényt és a kutatók arra voltak kiváncsiak, hogy a gyömbér és a máriatövis miként hat együtt. A vizsgálat eredményeit a 2006-os Biochemical Pharmacology folyóiratban tették közzé. A kutatók megállapították, hogy a máriatövisnek és a gyömbérnek is vannak olyan tulajdonságai, amik gátolják a rákos sejtek növekedését, így a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy e két gyógynövény együttesen igen hatékony lehet bizonyos rákos megbetegedések kezelésében. Ráadásul a gyömbér és a máriatövis egyaránt alkalmas a kemoterápia mellékhatásainak, kellemetlen tüneteinek enyhítésére is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése