2013. február 22., péntek

A máriatövis és a Lyme-kór

A Lyme-kór a connecticutti Old Lyme városáról nevezték el, mert itt diagnosztizálták először ezt a betegséget. A kór a fertőzött kullancs által terjed, ami hordozza a baktériumot. A Lyme-kór erős antibiotikummal kezelhető, viszont a máriatövissel felgyorsítható a gyógyulási folyamat.
A Lyme-kór az első szakaszban ökörszem nagyságú kiütésként jelentkezik, ami egyre nagyobb lesz. Influenza szerű tünetek jelentkeznek: fejfájás, hidegrázás és láz. Néhány hónappal később a betegség második szakaszában szív- és idegrendszeri problémák lépnek fel. Az arc és más testrészek bénulása, a belső szervek sérülésének lehetősége is fennáll. Az időben felismert Lyme-kór kezelhető antibiotikumokkal, de érdemes máriatövises kiegészítést is alkalmazni. A megfelelő dózis meghatározása nem és személyfüggő. A kezelés hosszát a fertőzés nagysága határozza meg.
A máriatövis vagy latin nevén a Silybum marianum nem antibiotikum, viszont körülbelül kétezer éve használják a mérgezési tünetek és a fertőzések leküzdésére sylmarin hatóanyagának köszönhetően. Védi az epehólyagot, a vesét, a májat állítja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Modern tudományos kutatások igazolják, hogy a máriatövissel csökkenthető a gyilkos galóca okozta májkárosodás mértéke és a Lyme-kór okozta fertőzéssel is megbírkózik. Természetesen mindig kérdezzük meg orvosunkat, mielőtt el kezdjük a máriatövist rendszeresen alkalmazni, mert csak ő tudja meghatározni a számunkra leginkább megfelelő mennyiséget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése