2013. február 26., kedd

Mi is az a máriatövis?

A máriatövis az Őszirózsák családjának tagja, a szászszorszép közeli rokona. A máriatövist már évszázadok óta használják az orvosok a máj és az epehólyag problémáinak kezelésére, ezen szervek megelőzésére és funkcióinak javítása érdekében. A görög-római korban a máriatövist a májzsugorodás, a hepatitis és az epehólyag betegségek kezelésére használták legtöbbször.
A máriatövis legfontosabb hatóanyaga a silymarin, ami a flavonoidok egy olyan csoportja, ami közvetlenül a májat védi és megóvja azt a méreganyagoktól. A silymarin a növény magjaiban található meg a legnagyobb koncentrációban, így a kivonatokat is ebből a részből készítik el.
A máriatövis a májon túl más szervekre is pozitívan hat, éppen ezért képes csökkenteni a koleszterinszintet és a cukorbetegség tünetei, valamint növeli az inzulinérzékenységet is. Máriatövissel hatékonyan csökkenthető a másnaposság is. Sok természetgyógyász egyetért abban, hogy a máriatövis ideális gyógynövény az egyes mérgezési tünetek (vegyi mérgezés, füst belélegzése, ételmérgezés, stb) enyhítésére.
A máriatövishez kapszula, folyékony kivonat vagy tinktúra formájában lehet hozzájutni. Minél koncentráltabb a formula, annál könnyebb lesz azt befogadni és annál gyorsabban lép be a véráramba. A leghatékonyabb komplex a silymarin-foszfatifil, ezzel a vegyülettel a májbetegségek könnyen kezelhetőek, mivel az anyag gyorsan képes a sejtmembránba behatolni.
lehetséges mellékhatásai: hasmenés, gyomorrontás, puffadás, hasmenés, allergiás reakciók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése