2013. június 15., szombat

Testépítés és a máriatövis

A máriatövist igen gyakran használják a testépítők és a sportolók, hogy a súlygyarapodásra, izomnövelésre összpontosíthassanak. A máriatövist a fehérjekiegészítőkkel együtt vagy azok helyettesítésére használják. A kutatások már korábban bebizonyították, hogy a máriatövis igen hatékonyan képes javítani a máj működését és megvédi azt a károsodástól. A toxinok, az alkohol, bizonyos ételek, valamint a paracetamol károsíthatják a májat és növeli annak a valószínűségét, hogy egy idő után szerves májelégtelenség alakuljon ki nálunk. A máriatövis segít ellensúlyozni a magas koleszterinszintet, ami potenciális veszélyt jelent azoknál, akik magas fehérjetartalmú étrendet fogyasztanak az izomtömeg növelésének reményében. Persze ahhoz, hogy a máriatövist felhasználhassuk mint étrendkiegészítő vagy mint izomtömeg-növelő szer, fontos, hogy tájékoztassuk kezelőorvosunkat, aki majd beszámol a lehetséges mellékhatásokról és a szükséges dózisokról.

De mit is kell tudni a máriatövisről a testépítőknek?


1. A máriatövist négy alapvető formában vásárolhatjuk meg. Létezik szárított gyógynövény kapszulaként, folyadékként, alkoholos kivonatként és tinktúraként. Illetve ezeken túl a silymarint - a máriatövis aktív hatóanyagát - is külön beszerezhetjük. Egyébként ez az egyik legnépszerűbb formája, hiszen a folyékony forma az, ami megkönnyíti a szervezet számára a hatóanyagok felszívódását. Az alkoholos kivonatot nem fogyaszthatják azok, akik az alkohol okozta májkárosodásban szenvednek.


2.

Szedjünk 2-400 mg máriatövis kivonatot naponta 1-3 alkalommal, ha szeretnénk elkerülni a fehérjeporok okozta májkárosodást és fokoznánk az izomtömeg növekedését. Ha szárított gyógynövény formájában találkozunk e kiegészítőkkel, akkor érdemes abból naponta 12-15 mg-ot elfogyasztani étkezésenként.


3.

Zúzzuk össze a szárított máriatövist és adjuk hozzá a gabonához, zabpehelyhez vagy más élelmiszerhez. Sokan nem szeretik ennek a gyógynövénynek az ízét, de éppen ezért jó, ha már élelmiszerbe elrejtve használjuk fel. De ha nincs problémánk az aromájával, akkor érdemes leforrázni és teaként fogyasztani, mert így is igen hatékony.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése